Hijyen Eğitimi Nedir?
Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanarak 5 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe giren hijyen yönetmeliği, kaynak olarak Umumi Hıfzıssıhha Kanuna dayandırılmıştır. Yönetmeliğin yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından takip eden bir yılın sonunda, 5 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yönetmelik kapsamındaki uygulama ve denetimler başlamıştır.
Hijyen eğitimi çok geniş bir iş alanını kapsamaktadır. Gıda üretim ve perakende işyerlerinde, insani tüketim amaçlı kullanılan sular ve doğal mineralli suların üretimini yapan işyerlerinde, kaplıca, hamam, sauna, dövme salonları, berber ve kuaförde, otel, motel, pansiyon, misafirhane ve dinlenme tesislerinde, masaj ve güzellik salonlarında, her türlü temizlik sektöründe, gıda sektörü haricindeki bir alanda faaliyet gösteren firmalarda yemek dağıtımı, servis ve temizlik alanlarında, sağlık sektörü kapsamındaki iş yerlerinde, kozmetik ve makyaj sektörü ile daha birçok iş dalında çalışan personel için hijyen eğitimi alınması zorunludur.
Hijyen yönetmeliği; söz konusu iş kollarında çalışanlara yönelik olarak hijyen eğitimlerinin planlanması, eğitimlerin icra edilmesi, yönetici ve çalışanların hijyen konusundaki sorumlulukları, iş yerlerinde çalışanlarda hijyen eksiliğinden kaynaklı olarak ortaya çıkabilecek her türlü hastalık ve enfeksiyonların belirlenmesi ve bunların iyileştirilmesi için usul ve esasları belirlemektedir.